Press "Enter" to skip to content

Guns N Roses

gnr-logoGuns N’ Rosesia voidaan pitää 1980-luvun lopun tärkeimpänä yhtyeenä. Tie muutaman kuuntelijan ensimmäisestä keikasta ja sinne näyttävästi saapuneista jäsenistä kulki nopeasti yhdeksi maailman menestyneimpien bändien joukkoon. Yhtye oli loistava paketti hyvää musiikkia, kovaa työntekoa ja suuria persoonia, joiden tunteet pitivät fanit kiinnostuneina jäsenien värikkäistä vaiheista. Nyt Guns N’ Roses on tehnyt paluun vanhalla kokoonpanolla niin pelimaailmaan kuin myös livelavoille.

Nousu tähtiin

Bändin jäsenet olivat musisoineet eri kokoonpanoissa tahoillaan ennen Guns N’ Rosesin perustamista. Yhtyeen selkäranka muodostui solisti Axl Rosesta ja kitaristi Slashista. Vaikka ensimmäisille keikoille saapui vain muutamia kuuntelijoita, olivat jäsenet tosissaan. Palo musiikkia kohtaan ja energinen lavaesiintyminen saivat levy-yhtiöt kiinnostumaan bändistä. Bändi teki sopimuksen Geffen Recordsin kanssa, ja se halusi julkaista nopeasti lyhytsoiton, jotta alkava kiinnostus ja kuhina musiikkipiireissä saisi kunnolla tuulta alleen. Live like a Suicide -lyhytsoitto myytiin nopeasti loppuun, ja yhtye alkoi puurtaa studioalbumin parissa.

Appetite for Destruction

Vuonna 1987 julkaistu esikoisalbumi Appetite for Destruction on Guns N’ Rosesin merkittävin levy, josta voi nauttia jopa bändin nimeä kantavassa kolikkopelissä. Yhtye on siinä tyylissään puhtaimmillaan, ja kyseiseltä albumilta on lohkaistu lukuisia hittejä. Appetite for Destruction on kaikkien aikojen menestynein esikoisalbumi, joka on myynyt noin 30 miljoonaa kappaletta. Hiteiksi nousseet biisit kuten Welcome To The Jungle, Sweet Child O’ Mine, It’s So Easy ja Paradise City ovat nykyisin rock-maailman ikivihreitä, jotka ovat kestäneet hyvin aikaa. Julkaisun jälkeen Guns N’ Roses oli menestyksensä huipulla ja päätti takoa, kun rauta on kuumaa. Heti perään ilmestyikin toinen hittialbumi G’N’R Lies, josta hitiksi nousi huippusuosittu Patience.

Matalalentoa

Yhtye piti itsensä kiireisenä huipulla ollessaan. Jäsenet olivat kuuluisia elämäntyylistä, johon kuului juhlimista, mutta sen vastapainoksi töitä paiskittiin studiossa armotta. Bändin johtotähti Axl Rose tuli tunnetuksi ristiriitaisena persoonana, joka oli valmis uhraamaan kaiken musiikille ja bändille, mutta vaati jäseniltä mukautumista komentoon ja omiin linjauksiin.

Studiossa natisi ja paukkui, mutta musiikkia saatiin työstettyä ruuhkavuosina kiitettävät määrät. Vuonna 1991 ilmestyivät albumit Use Your Illusion 1 ja 2. Molemmat nousivat listojen kärkeen, ja yhtye suunnisti pitkälle kiertueelle, joka sisälsi 192 konserttia, 27 maata ja 7 miljoonaa myytyä lippua. Kiertue osoittautui henkisesti ja fyysisesti raskaaksi, ja sen aikana yleisöäkin koeteltiin Rosen äksyilyllä ja keikkojen perumisella.

guns-n-roses-the-sKiertueen jälkeen julkaistu The Spaghetti Incident Cover -albumi osoittautui ensimmäiseksi yhtyeen flopiksi. Vaikka se myi hyvin, sai se silti kriitikoilta murska-arvioita. Jäsenten välit kiristyivät entisestään, ja bändin tärkeimpiin tekijöihin kuuluneet McKagan ja Slash erosivat yhtyeestä. Vuonna 2010 julkaistiin 10 vuoden työstämisen tulos Chinese Democracy, johon kohdistui suuria odotuksia. Valtavat kustannukset ja pitkä odotus näkyivät kuitenkin myyntiluvuissa, sillä bändi ei onnistunut nousemaan vanhalle tasolleen.

Paluu vuosien jälkeen

Yhtyeen raskain taakka ovat olleet jäsenten väliset ongelmat. Lukuisat lahjakkuudet samassa yhtyeessä ovat ajaneet monet hermoromahduksen partaalle, ja kokoonpanot ovat muuttuneet lukuisia kertoja. Kovat tavoitteet ja armoton työtahti biletyksen rinnalla ovat syöneet voimavaroja, ja viimeiset vuodet bändi onkin pysynyt hiljaisuudessa. Vuonna 2016 yhtyeen fanit saivat kuitenkin iloisia uutisia, kun Guns N’ Roses ilmoitti palaavansa lavoille vanhalla kokoonpanollaan, joka käsitti Axl Rosen, Slashin ja Duff McKaganin. Paluu yhteen 23 vuoden tauon jälkeen sähköisti rock-alan.slot1

Yhtyeen seuraajia on hemmoteltu viime aikoina muutenkin. Tammikuussa NetEnt julkaisi Guns N’ Rosesin slottipelin, jossa kuullaan pelaamisen ohessa yhtyeen parhaimpia biisejä. Pelin parhainta antia ovat kuvitus ja soundit. Pelaaja voi itse valita, mitä biisiä haluaa kuunnella. Itse pelikenttä on esiintymislava, jolla Rose, Slash ja McKagan esiintyvät. Erikoistoimintoja on runsaasti, muun muassa wild-symboleita, bonus-pyörä, kertoimia ja ilmaiskierroksia. Peli on mannaa erityisesti yhtyeen faneille, mutta myös muille, sillä erikoisominaisuudet pitävät pelaamisen mielenkiintoisena. Lisäksi musiikki taustalla laittaa jalan vipattamaan.

Vielä kerran pojat

Not In This Lifetime -niminen paluukiertue on tuonut vanhat sankarit yhteen. Yhtyeen ikivihreät jaksavat heilua vielä vuosikymmenien jälkeenkin. Hard rockia, heavya ja glam rockia yhdistellyt Guns N’ Roses puolustaa hienosti paikkaansa yhtenä kaikkien aikojen parhaista rock-yhtyeistä. Se jättää nimensä historiaan lukuisien upeiden kappaleiden voimin. Unohduksiin eivät taatusti painu Rosen huikea lavakarisma, Slashin kitarasoolot ja yhtyeen kova yrittäminen.