Press "Enter" to skip to content

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix oli aikansa kapinallinen, jonka lavakarisma ja villit esiintymiset ovat taltioituneet monien verkkokalvoille. Vuonna 1967 Hendrix esiintyi Montereyn festivaaleilla ja hajotti keikkansa päätteeksi rakkaan kitaransa tuhansiksi palasiksi. Pimenevässä illassa riehunut artisti toimi monien tulevien tähtien idolina Guns N Rosesin tavoin. Hän jäi historiaan ristiriitaisena lahjakkuutena, jota kuitenkin riivasivat omat ongelmansa.

Takkuileva alku

jimmiMusiikki oli Jimi Hendrixille pakotie lapsuudessa. Hän rakasti sitä ja etsiytyi usein sen maailmaan. Ensimmäisen kerran hän sai kitaran käteensä 15-vuotiaana, minkä jälkeen tätä paria ei enää erotettu toisistaan. Nuorukainen ajelehti huonoista piireistä toisiin. Hän ei tuntunut löytävän omaa paikkaansa maailmassa.

Vuoden kestäneen armeijapalveluksen jälkeen Hendrix alkoi elättää itseään keikkamuusikkona. Tulot olivat pienet, ja omia polkujaan kokeilemaan halunnut Jimi turhautui tiukkaan rajatuissa musiikkikategorioissa.

Vuonna 1966 koitti Jimi Hendrixin hetki, kun brittiläinen tuottaja Chas Chandler rekisteröi taustavoimissa kitaraa soittavan nuorukaisen kyvyt. Hänet houkuteltiin Englantiin, jossa ura lähti nopeasti nousuun. Jo samana vuonna elettiin Hendrix-kuumeen aikaa, kun esikoissinkku Hey Joe julkaistiin.

Persoonallinen tyyli

Alun jälkeen Jimi Hendrix alkoi löytää yhä vahvemmin omaa tyyliään. Hän oli aikansa uranuurtaja monella saralla. Hän edusti aikakauden uutta aaltoa. Supertähti toi pukeutumisessaan ja lausunnoissaan esille myös intiaanitaustansa, sillä hänen sukunsa periytyi äidin puolelta Cherookeista.

Hendrix oli virtuoosi, jolle kitaran soittaminen oli helppoa. Hän myös kokeili mielellään uusia juttuja. Hänen tuotannossaan yhdistyi ajalle ominainen psykedeelisyys, vahva r&b-tyylin vaikutus, melodinen poppi ja myös raskaat soundit, jotka tekivät vasta tuloaan musiikkimaailmaan.

Hendrixin esiintyminen oli iso osa hänen karismaansa. Muusikko oli innovatiivinen esiintyjä, joka osasi yllättää faninsa kerta toisensa jälkeen. Hän käytti liikkeissään hyväksi estottomia liikkeitä. Lisäksi hän hyppi, kiemurteli ja flirttaili. Monille konservatiiveille Hendrix olikin liikaa tällä uudella toimintatavalla.

Jimi Hendrixin perintö vaikuttaa edelleen

Kuten monen muunkin aikalaisen, myös Hendrixin värikkääseen elämäntapaan myös juhliminen. Vuonna 1968 Jimi Hendrix Experience -bändi alkoi natista liitoksistaan. Lopulta tuottaja ja basisti erosivat kyllästyttyään supertähden ailahtelevaan työrytmiin ja mielialoihin. Äänitykset studiossa eivät ottaneet onnistuakseen ja Hendrix tuntui polkevan paikoillaan.

jimi2Supertähti kaipasi myös jotain uutta, ja hänen seuraava siirtonsa olikin perustaa Band of Gypsys -trio, joka koostui kokeneista muusikoista.

Hendrix löydettiin kuolleena vain 27-vuotiaana hotellihuoneesta vuonna 1970. Kuolemansa jälkeen hän on kuitenkin jäänyt elämään vahvana vaikuttajana musiikkimaailmaan. Hyvin erilaisia tyylejä omaavat muusikot nimeävät vuosi toisensa jälkeen juuri Hendrixin suurimmaksi vaikuttajakseen musiikkiurallaan.

Hendrixin omalaatuinen tyyli pyrki muuttamaan yhteiskuntaa. Lisäksi hänen lavaesiintyminen oli monelle räjähtävä kokemus, jossa kitara tuntui ulvovan, puhuvan ja itkevän. Virtuoosimaisesti kitaransa kanssa temppuileva Hendrix onnistui luomaan jotain uutta ja muutti musiikin kehityksen suuntaa radikaalisti.